Pages

Friday, November 5, 2010

{ breastfeeding } Susuibu.com International Lactation Conference

seriously. hati meronta2 mahu update blog.
but sangat blank. Alhamdulillah. semalah dah submit final draft thesis.
viva on the 15th. kul 2 petang. doakan ok. berdebar nih..!
hey, btw. nih gambar pejuang2 susu ibu.
hongkong-thailand-indonesia-malaysia.
kat SILC 2010. sayang pix tak banyak sebab bateri camera kong.
dan berhari2 carik tak jumpe jugak..
ok abis submit thesis, janji update selalu ok?

Friday, October 15, 2010

{ family } kehidupan baru, pastinya lebih indah

dari nak ucap salam ramadhan, sampai dah habis hari raya.. tak usik2 blog nih.. ada kawan2 yang dah tau, fathin dah berpindah dari JB ke Shah Alam.. yeah. selamat datang ke Klang Valley. Selamat datang ke traffic jam.. ;)
Baru mahu seronok merasa hidup di rumah sendiri, saya dan suami bersetuju utk pindah ke Shah Alam. banyak perkara2 yang telah difikirkan masak2 sebelum sebarang persetujuan dibuat. bukan senang bulan 1 pindah rumah beli, kemudian bulan 9 berpindah lagi..
pastinya, tiap sesuatu ada hikmahnya. kami bahagia. sungguh bahagia.. rayyan dan jannah juga makin gembira. keluarga juga pastinya. hampir tiap minggu, kami boleh bertemu ibu ayah, nenek atok, dan makcik2 rayyan..
pakcu dan makcu antara org terawal menziarahi datang berhari raya di rumah kami.. seronok melihat kami sepupu2 bermain bersama.. tak sabar utk cuti sekolah. nak bawa anak2 pakcu tidur rumah rayyan ok..!
anak2 dara dah semuanya..

owh, dan jangan lupa, kalau nak renovate rumah ke, interior ke, cat rumah ke, bina rumah ke.. call papa ngan mama rayyan tau..! nanti rayyan datang ukur rumah naik basikal atas ranger. ;)

love,
mama al rayyanz

Friday, July 30, 2010

{ homeschool } rumah cinta kami


Selepas baca entry farah, saya terus dapat idea nak buat playhouse untuk rayyan. sebelum nih memang terfikir, tapi takut nak suarakan kat encik suami, takut dia cakap semak rumah. tapi saya silap. bila saya cakap saya nak carik kotak, memang rezeki hari yang sama, kat lobi ada orang tengah turunkan mesin basuh dan petiais dari lori. kebetulan apartment baru nih ramai yang beli barang2 baru.. jadi saya suruh mereka simpankan dalam bilik maintainance.. bila kami nak ambik kotak tuh keesokan hari, makcik2 cleaner dah buang kotak tuh. frust.

Esoknya, encik suami bawak balik kotak besar.. wow..! saya senyum sampai telinga. terus tanya mana cutter. rayyan lari2 gembira.. tak sangka sangat yang encik suami pun sama excited macam saya. dia terus buatkan rumah kotak ini, (dengan dibantu oleh rayyan yang cube ketuk2, tampal2 macam papa dia tengah buat).
Esoknya lagi, encik suami buat makeover kat rumah nih. letak masking tape supaya atap dia tak terbuka, dan lebih kemas. mula mula saya fikir nak cat kotak nih. then saya rasa balut kertas warna lagi menarik.. tapi lepas balik tengok cerita Toy Story, rasa warna kotak ni lagi sentimental value lah..! 

.
.
.
.
tuk tuk tukk.. assalamualaikum.. come in..!
Sekarang, rumah kotak ini lah tempat rayyan baca buku, berkelah, main ball baling2 dari dalam ke atap.. hee. comel lah kamu ni.

Kalau teringat balik muka sang anak yang sangat gembira, lari sana sini, masuk keluar rumah tuh, baling baling bola dari tingkap yang belum siap, memang sangat membahagiakan..! ya, inilah rumah cinta kami..

rumah CINTA kami..

ps: holiday tomorrow..! semoga kami selamat pergi dan kembali.

love,
mama rayyan

{breastfeeding} SGM pertama Johor Bahru

kawan kawan, JOM..!

Tuesday, July 13, 2010

{ homeschool } play with the dough




saya sedang baca buku 'Know Your Child' by Dr Miriam Stoppard, tiba2 rayyan nampak gamba plastesin. "Mama nak doh.. mama nak doh..." terus ajak maih doh.


Tuesday, July 6, 2010

{ cloth diapering } Ber- cloth diaper semasa vacation


Macam tak percaya je. tapi percaya lah. sepanjang tiga hari bertraining, saya berjaya clothdiapering Jannah sepenuhnya..
haaa.. ni hasilnya cd yang dah dibilas, stok 3 hari..

Mula mula rasa nak beli jer disposable sebab fikir sure leceh, etc.
then fikir balik, kang Jannah alah lagi, sama jugak.. senang je..
1. plan nak kemana. Melaka. tidur hotel.
2. berapa hari. so sebab fathin 3 hari, fathin bawa 16 cd. (semua itu je yang ade dalam stok).
3. sebab perjalanan naik kereta, so tak problem sangat bawak lebih.
4. bila setiap tukar diapers, just bungkus macam disposable biasa, put in wetbeg. sebab wetbeg takde, pakai je recycle beg yang mcm plastik.
5. sblm nih fathin buang jugak nasjis and keringkan kalo balik kampung. but this time bungkus je terus masukkan. Jannah full breastfeed, so takde problem tak berbau pun najis dia.
6. sampai rumah, malam tuh terus bersihkan just guna paip aliran air yang kuat, najis akan tertanggal..
7. masuk dalam mesih basuh, letak sedikit detergent. (nanti fathin entry on detergent ok)
sebab ade 16 kpg nak wash, saya buat 2 kali cucian. 8 each, utk memaksimakan kuasa pembersihan..
8. pastu jemur.
sangat simple and senang. kawan2 yang saya janji nak up on washing solution, nanti yer. belum take pix lagi.

love,
mama fathinz

Monday, July 5, 2010

{ breastfeeding } Malaysian Breastfeeding Peer Counselor Training

Alhamdulillah.. Berkat restu encik suami, saya dan 34 rakan2 lain telah berjaya menamatkah training MBfPC southern region.. sangat padat dengan ilmu baru.. sangat sangat ramai kawan baru.. sangat gembira dengan tekad baru.. sangat penuh dengan harapan..

semoga susuibu dijadikan 'FASTFOOD' number satu didunia..! cepat, mudah, senang..! sesungguhnya kalau bayi kita diberi pilihan, tentu mereka akan memilih susuibu..
ini adalah kami kami yang berjaya menamatkan training 3 hari..
ini adalah Jannah dan rakan baru dia..
dan ini adalah suami suami yang supportive sepanjang 3 hari berlangsungnya program ini. mereka lah yang menjaga anak, drive ke melaka, belanja penginapan, belanja makan ikan bakar, tengok argentina vs german sama.. dan paling penting, memberi sokongan dan dorongan..

semoga selepas ini, kami dapat mempromosi dan membantu ramai lagi rakan rakan supaya menyusukan anak anak mereka dengan susuibu - sepenuhnya... fully breastfeeding selama 6 bulan, dan meneruskan sehingga 2 tahun (ditambah dengan makanan pejal yang disediakan sendiri dirumah.. homemade solid food)..

owhh, dan tak lupe.. PCPA yang bertungkus lumus siang malam berkongsi ilmu dengan kami.. miss you all dah nih..

banyak nih nak share..! satu satu ok.

love,
mama fathinz

Friday, July 2, 2010

{ parenting } "Mama, rayyan nak eat.."


This is a great book by Wardina. Go get it...! Nanti saya review yer.. Sebagai seorang ibu, saya sedaya upaya memberi yang terbaik untuk anak2 saya.. Saya akan cuba masak makanan berkhasiat untuk rayyan, and no no to junk food. Kalau paling malas pun, ambik brockoli letak dalam periuk nasi yang ada nasi yang dah masak, panaskan.. bagi rayyan buat macam makan gula2.. he loves it. dia suka isap2 kemanisan brockoli tuh.
Ok, saya harus tidur sekarang. esok sambung lagi mbfpc.. kat melaka nih..
later ok.

love,
mama fathinz

Monday, June 28, 2010

{ homeschool } fun at the pool

Alhamdulillah, sejak berpindah ke apartment baru ini, saya berpeluang membawa rayyan ke swimming pool sekurang kurangnya seminggu 2 kali.. kadang-kadang bila air kolam tu memanggil manggil, selalu jugak pergi.. lagi lagi bila kolam tuh boleh nampak je dari balkoni..

Bila jannah lahir, aktiviti berenang di swimming pool dah makin berkurang, selalunya saya di rumah, encik suami sorg yang akan bawa rayyan. bila habis pantang, saya ikut turun tetapi jarang dapat berendam kerana menjaga jannah yang masih kecil.. jannah sudah 3 bulan dua minggu, saya sudah makin bersedia, jadi saya dan encik suami membawa jannah ke pool.
Kebetulan, ummi saya msg, suruh carik kat youtube cara2 ajar baby berenang. banyak katanya. kalau sebelum ini, saya akan letakkan jannah di tepi kolam, tapi jumaat lepas, kami bawa jannah bergembira dalam pool.. mula2 saya risau jannah akan kesejukan. hehee tapi saya silap. jannah sangat seronok. setiap kali cuba bawak jannah naik, dia akan menjerit, goyang2kan kaki.. tanda mahu main air lagi.. kali ini, saya letakkan jannah dalam wrap.. kerana saya rasa lebih selamat. hari ini, saya nak start ajar jannah berenang.. klik sini untuk tengok video mengajar bayi berenang. dari pembacaan, rata2 org puteh mengajar bayi mereka berenang seawal 2bulan. kalau 3 bulan dah kira lambat tuh.. hehe. jannah dah nak masuk 4 bulan pun.. rayyan first swimming masa 5 bulan..

Mengapa berenang adalah baik untuk bayi..?
Berenang adalah satu2nya aktiviti yang memberi kebebasan (independent) kepada bayi, sebelum merangkak dan berjalan, dimana mereka mempunyai daya reflex. air akan menyokong badan mereka, dan bayi boleh menggerak gerakkan kaki dan tangan dalam air sepertimana mereka mahu. mereka akan belajar mengapungkan badan dan bernafas dengan betul.

Cara mengajar bayi berenang..
1. Swim position - Basic position and used in many routine
2. Neutral position - Baby is vertical, hold by your hands under the armpit.
3. Back floting - Macam kita support masa mandi, support with your hand under the baby's head. Bila dah confident, slow2 lepaskan.
Gambar2 nih dari sini.. juga boleh belajar dari sini, sini dan sini.. Ya, swimming is fun..! mesti dah besar macam abang rayyan nanti jannah dah pandai "nanak balik, nak swim.." kamu kamu, jom berenang..!
Tengok lah princess saya terus tidur lena lepas berenang..

Love,
mama fathinz

Wednesday, June 23, 2010

{ homeschool } memperkenalkan seni dan kraf kepada kanak-kanak

my dad was an art teacher. ya. cikgu senilukis dan cikgu disiplin. hehee. garang tau. masa saya kecil, ayah selalu lukis gambar jug, buah pear dan buah epal. setiap kali mintak ayah lukis, dia akan lukis lukisan yang sama.. ummi cakap, lukisan tuh dari awal kawen sampai dah anak 10, masih yang tu jer.. heee. ayah sangat menyokong saya yang minat seni. masa saya mula2 ambik creative multimedia, ayah beri saya buku2 seni simpanannya.

masa sekolah rendah, saya selalu nangis kalau tak siap homework lukisan. saya memang suka melukis, tapi malas nak siap on time.. ummi lah yang akan teman saya stay up sampai kul 10malam, siapkan homework senilukis. ummi jugak yang ajar warnakan background pakai kapas kaler biru lembut kalau nak lukis gamba pemandangan, kena lukis bulat pastuh ade garis tengah, ade garis 2 vertical kalau nak lukis gambar muka orang. jadi, minat pada seni saya telah dipupuk oleh kedua ibu bapa saya sejak saya kecil lagi.
untuk rayyan, saya yakin setiap kanak2 dilahirkan creative. semasa dia beberapa bulan, saya rajin bawa dia ke pameran lukisan, balai senilukis negara dan tunjukkan dia lukisan2.. saya mahu dia explore dari kecil lagi. saya yakin ibubapa berperanan untuk membentuk sikap cintakan seni dalam diri anak-anak. setiap kali aktiviti seni, rayyan memang suka dan teruja. kadang2 saya lukis ikan, burung.. tapi selalunya saya biarkan dia luahkan apa sahaja bentuk hasil seni yang dia mahu..

kalau sudah selesai melukis, dia sudah tahu cari masking tape, terbalikkan kertas..
"mama pal mama pal.."
"ok stick lah sayang.."
nanti dia akan tampal sendiri ke dinding, pastuh diri dan lihat dari jauh..
"mama tik.."
"yes sayang, rayyan draw very beautiful.."

saya kata pada encik suami,
"papa..kita dah tak payah tampal lah wallpaper.. lagi few months rayyan penuhkan dinding nih semua.."
semoga aktiviti seni kami sekeluarga boleh memupuk sikap yang baik pada rayyan. seni memerlukan kesabaran dan idea yang pelbagai untuk sesuatu kerja seni itu berjaya dihasilkan..

love,
mama fathinz

{ cloth diapering } mengapa saya bertekad untuk cloth-diapering

leceh.
malas.
penat.

ya, itu alasan2 saya pada diri sendiri masa tidak mahu cloth-diapering rayyan. 

pertama kali saya tahu mengenai cloth-diaper masa pergi pameran smart kids kat PWTC. kebetulan kat bawah tuh ade pameran bayi pulak. saya sedang mengandungkan rayyan, mahu cari barang2 baby. range harga yang saya tengok masa tuh, rm69 sampai rm100 lebih. wow. cantek tapi kenapa mahal sangat. macam susah je pakai. nampak macam complicated je.

balik tuh, saya goggle. wow banyaknye, macam2 jenis, macam2 cara pakai. terus jadi confius. tapi macam nekad, nak try lah kat rayyan.. lepas tuh borak dengan sepupu, ya dia bersalin 3 bulan lepas saya.

"Along, along tau tak pasal cloth diaper.."
"tau.. macam best kan.. nak pakai tapi malas lah nak cuci.."
"kawan nana cakap senang je, cuci buang najis then masuk je kat mesin basuh.."
"owhh ye ke. tapi mahalkan nak start beli.."
"itulah, nana nak beli tapi mak ngah tak kasi masuk dalam mesin basuh cuci ngan baju2 lain.."
bla bla bla blaaa blaaa..  cerita pasal barang2 baby mmg lah best kan..

bila rayyan dah lahir, saya masih bercita2 mahu beli. ok jom try satu. setiap kali nak beli, rasa macam mahal je. saya ke susuibu, pegang2 dah cd tuh. pegi sarakids beli botol rayyan pun pegang2 lagi. pegi lagi pemeran baby. pegang belek2 jugak. masa homeschool chatter dengan mamafiza pun, dah tgk kak hanz dan kak milie bawak cd. online pun asyik surf cd. hari ke sehari, tak beli beli juga. masa tuh saya masih belajar, so seminggu 2, 3 hari di kl, 3, 4 hari di jb berulang. kalau pakai cd, bila pulak nak cuci, bila pulak nak jemur.. masa tuh dalam fikiran, kena beli starting at least 5, dah rm200 lebih tuh. baiklah beli mamipoko size L yang rm35.90 untuk 48+4kpg free.. (69sen sekeping).. senang dan tak leceh pulak tuh. 

Bagaimana saya bermula..?
jannah. 2 minggu lepas jannah lahir, tiba2 jannah start ada rashes kat diaper area. mungkin kulit dia sensetif. macam2 cara ummi dan saya try buat. tukar kan diapers sejam sekali, tukar brand2 lain, bukak, longgarkan, letak ubat doc bagi, letak baby bottom balm.. memang berkurang, tapi kang sehari dua jadi balik. kadang kadang tumbuh biji2. kadang2 melecet macam melecur. sedih nak nangis bila tengok. selama seminggu, try pakaikan lampin jer. terus ok tapi kena selalu lah salin kan. jadi masa umur dia sebulan, saya dah nekad nak pakaikan cloth diaper.

Bagaimana mahu mulakan..?

beli satu, dan cuba..!
saya start dengan gro baby experience package. rm230 lebih untuk 2 shell (cover dia), 4 soaker (snap kat atas shell) and 2 boaster (tambah layer utk malam). ya, saya beli yang mahal dulu. sebab biasalah kita nih, kalau yang mahal, nanti takde alasan untuk malas cuci..mesti rasa sayang dan gunakan sebaiknya. so saya try. mula2 masih kekok. baca sana sini, tanya kak hanz, try pakaikan few times, akhirnya dah boleh faham..

dua minggu lepas tuh, saya beli 3 cd Lunatots, masa expo kat midvalley. nenek rayyan belanje. nyesal beli sikit jer. seriously cd nih simple, tak complicated dan selesa. lepas tuh saya beli lagi 5 cd Coolababy pulak. dari bestfriend sekolah rendah, so dapat good price ;p

then baca entry ni, terus terpengaruh.. dan beli Graham Bear Wear satu pocket diaper, 2 one size fitted, 1 L size fitted.. so now dah ade 4+3+5+4 (12) set of diapers. mula2, saya pakaikan jannah full cd, and rayyan kadang kadang cd kadang kadang disposable diaper. tapi dah 5 hari nih, dengan cd yang ada saya dah berjaya fully cd-ing meraka. memang cuci setiap malam, jemur siang kejap jer dah kering.. selalunya memang tak sempat ambik lipat simpan dah pakai balik.. heeee.
yang nih rumparooz. baru sampai sabtu lepas, masih belum cuba lagi..

cadangan yang sebaiknya, kena ade sekurang-kurangnya 12 untuk setiap anak, 18 untuk kalau takut tak kering ke, hujan ke.. insyaAllah, ada rezeki akan beli sikit2 sebulan satu ke.. rayyan pun sejak pakai cd nih, dah start potty training.. so tak perlu banyak sangat buat masa nih. betul kata orang, anak yang pakai cd cepat sedia untuk potty train sendiri.

lihatlah, betapa cantiknya si kecil jannah in GBW one size pink birdy birdy nih. membuatkan saya tak punya alasan lagi untuk tidak meng-cloth-diaper kan dia. owh, pasal sepupu saya tuh.. rasanya dia pun tak cd kan lagi anak dia. kena tunjuk dia cd cd comel nih supaya dia pun teruja..!

nanti kite cerita lagi ya..! 

love, 
mama fathinz




Tuesday, June 22, 2010

{ babywearing } the new fushia wrap

yeah. love it. love it. 
finally my fushia wrap is here. dari hari pertama saya browse wrap nih, terus jatuh cinta.
wrap pertama saya bewarna hitam. beli masa motherhood expo, memang nak warna ni, tapi takde yang on sale. encik suami cakap senang jaga kalau hitam.. bila dah pakai, memang sangat selesa. tapi hampir setiap hari tengok jugak yang warna pink nih. tak boleh nak menahan nafsu yang meronta ronta, akhirnya.. ya. wrap itu milikku.. ;p

Jannah sekarang wrap style 'lotus hold' pulak. dia nak jalan2 tengok ke depan. dan jannah pantang nampak cermin, sangat excited. i learn a lot about wrap from here, here, here and here

saya masih ingat, pertama kali saya pakai pouch untuk rayyan, ummi dan ayah saya tak setuju. 
"nanti dia asyik nak dukung aje"
"nanti dia tak dapat tengok2 depan explore"
"nanti dia ngada2.."
Alhamdulillah, sekarang mereka dah faham kebaikan babywearing, dan mereka sangat menyokong.

Mengapa wear-your-baby?
kalau tanya saya, sebab ianya cantik..! ya, seorang ibu memang sangat cantik bila melekat dengan anaknya. macam kangaroo. pertama kali menggunakan pouch, rayyan dalam 6 bulan. sudah agak terlambat sebenarnya. sebelum tuh, rasa susah sangat nak buat kerja rumah, susah sangat nak keluar rumah sebab dua dua tangan kena pegang anak.. bila dah mula pakai pouch dengan rayyan, waahh macam2 boleh saya lakukan yang selama ini tak dapat. asal masuk dalam pouch je, dia akan tertidur lena. jalan jalan shopping pun sangat senang.

untuk jannah, saya mulakan lebih awal. saya dapati, anak yang selalu dikendong lebih mudah dijaga. tak hassle langsung. tak meragam. dia merasa sangat selesa. tak sama langsung dengan myth pasal kendong bayi yang kita dengar selama ini. untuk bayi kecil, saya secara peribadi merasakan wrap adalah yang terbaik. rasa macam sangat secure. badan dia, kaki dia, kepala dia.. bila saya letak jannah in wrap, dia mesti tidur lena. senang sangat saya boleh bawak abang rayyan dia mandi pool. boleh bawa rayyan playground, while jannah securely in the wrap.

saya masih belajar lagi. kalau jannah masih mahu in wrap, saya mahu yang warna warni pulak. gradiation. ellaroo. girasol. just to name a few.. 
or, maybe i should create my own wrap ;p


Sunday, June 20, 2010

{ al rayyan } Rayyan and atok, selamat hari bapa

Atok rayyan ada kes di mahkamah jb jumaat lepas. papa rayyan pegi kuantan main bola.. bile atok rayyan called cakap nak singgah rumah, rayyan gembira sangat. bukan rayyan je. mama rayyan pun. sekurang kurangnya tak lah bosan bertiga je kat rumah. ingatkan atok nak sleep over. tapi atok terpaksa balik sebab banyak kes lain kena siapkan..

Sementara mama hidang bubur kacang untuk atok, (owhh ya akhirnya saya berjaya buat bubur kacang yang sama rasa macam ummi saya buat. tapi ummi buat lagi sedapp).. atok solat. tetiba mama nampak rayyan ikot jemaah dgn atok.. mama cuci tgn capai fon, alaa dorg dah habis solat. so sempat lah curi curi snap gamba rayyan and atok berdoa, dan juga rayyan salam atok. sangat comel.
Rayyan tinggal di jb, atok and nenek kat seremban.. kadang2 sebulan sekali kami balik kampung, kadang2 dua minggu sekali.. so bila atok, nenek dan makcik2 yang lain datang jb, rayyan mmg lah sangat gembira. bila atok nak balik, rayyan taknak salam. mungkin belum puas main dengan atok kot. macam merajuk sikit. untuk atok, Happy Father's Day.

Masa ayah saya tau saya kena beli kamera utk subject photography, kami sama sama ke Pertama Complex, ayah belikan kamera. masa tu rasa terharu dan berazam, kena belajar betul2 sebab ummi ayah dah belanja banyak untuk study saya.. lepas tuh ayah hadiahkan buku "The Black and White Handbook", dah beberapa hari dapat, baru saya perasan ada tampal gambar saya masa kecik dalam buku tuh..



Dah 10 tahun dah buku tuh.. maknanya dah 10 tahun juga saya dalam dunia photography. wahhh. cepatnya masa berlalu. ummi dan ayah saya selalu berusaha memberi yang terbaik utk anak anak meraka.. saya selalu berdoa, bila rayyan besar nanti, dia juga akan jadi orang berguna yang membahagiakan kedua ibu bapanya. 

owhh ya, dan saya akan buatkan pelamin paling indah untuk anak2 saya nanti. haha. mari berangan. jauh lama lagi kan..?

Saturday, June 19, 2010

{ al jannah } Jannah is 3 months, 2 weeks and 2 days

Adik saya called.
"Along, apesal kat header blog takde gambar Jannah"
"Adelah.. gamba rayyan main ngan dia.."
"Along tak sayang Jannah kan.."
"Ehh mestilah sayang. anak gegirl tuh. bestfrend nanti. gamba jannah tak banyak camera along. banyak camera fon jer.. header tuh represent babywearing, cloth diaper, homeschool, ngan breastfeeding.. so banyak rayyan je. nanti along nak edit tuh"
"Kat blog pun tak banyak gambar jannah"
"Dia kan girl, kena lah shy shy.."
;p
Ni gambar first time Jannah ke masjid. Lepas makcik nih pangku dia, ramai yang lain datang tengok Jannah. Malam birthday abang dia. Alhamdulillah. Saya berazam, every birthday rayyan, dia akan sekurang2nya solat maghrib di masjid.. Rumah lama betul2 sebelah masjid. Masjid bandar baru uda. Selalu rabu malam atau papa balik keje lambat, saya bawak rayyan solat jemaah di masjid. Rumah baru nih kena naik kereta nak ke masjid.. Azan pun tak dengar dari sini. Tak sabar nak tunggu surau baru sebelah apartment nih beroperasi. Mesti seronok bawak rayyan.
Jannah sekarang dah pandai macam-macam. Siang tadi bawak ke jusco, wrap dah nak tengok ke luar je. pandang pandang orang. Pandang pandang atas.. dah pandai panggil2 mama dia. Kalau dia nak susu, atau dah wet, cara dia nangis dah boleh tahu. Kalau mandikan dia, kaki kepak kepak seronok. Abang rayyan pun dah mula nak ajak main. Dorg selalu mandi sama2. Nanti rayyan akan tolong sabunkan adik dia. Bahagia. 

Kalau saya tengah leka buat kerja kerja rumah, nanti rayyan akan pegi kat adik dia, ajar adik dia "nenek", "atok", "ateh", "wawa", "maksu".. tapi saya tanamkan azam, perkataan pertama dari jannah perlulah "ALLAH"..

Saya akan cuba hari hari baca Quran dengan pangku Jannah. Baca storybooks untuk dia.. Borak dengan dia macam borak dengan orang besar. Memang dia tak pandai lagi, tapi dia paham apa yang kita bualkan.. Nanti muncung muncung mulut jannah borak. Jannah rajin bercakap sikit dari abang rayyan. Badan pun dah macam nak pusing pusing sikit.. Seronok sangat layan mereka berdua. 

Jannah dah pandai capai capai. Kalau ada kain kat tepi dia, mesti dapat capai. Mainan mainan dia pun, dia dah pandai interact. Genggaman tangan dia pun dah erat. Selalu tarik tudung mama. Kalau saya menyusukan dia, saya selalu pastikan perhatian sepenuhnya untuk dia. Pegang tangan, genggam, usap2 kepala, urut urut kaki dia.. 

Buatkan saya rasa mahu ramai anak lagi!


Friday, June 18, 2010

{ Babywearing } Bila encik suami wrap, segak kan?

Encik suami, sesungguhnya kamu makin kacak bila wrap..
Yups, sangat susah nak convince encik suami untuk wrap. bukan dia tak suka, malas mungkin.. ;p Alasan biasa, nak pegang rayyan lah, nak drive lah.. so saya juga yang kena wrap jannah. 

Sabtu lepas, sehari sebelum party rayyan, saya ada photography job. Ambil gambar majlis bertunang. Sebenarnye memang dah lama tak ambil gambar majlis kahwin atau tunang. Tapi sebab majlis nih kat JB, so saya setuju.. Nak tak nak, encik suami kena ikot dan jaga anak2.. Saya dah lama tak buat stok susu dan tak mengepam. Sebab selalunya tak sempat nak pam pun, anak2 dah kiri kanan dua dua every few hours nak menyusu..

Mula mula diorg duduk dalam kereta. Dah ajak turun, segan kot. So lama2 jannah dah start tak selesa. Panas mungkin.. Rombongan lelaki belum sampai. So lari ke kereta, nak menyusukan Jannah. Dia taknak pun. Encik suami bagi cadangan nak ke McD. Menarik tuh. Tapi macamana nak drive dengan Jannah, dengan Rayyan, tanpa carseat( carseat dah kena curik bersama kereta). 
"Apa kata mama wrap jannah pastu shoot.."
"Ehh mana boleh. kang ape makcik2 tuh cakap.."
"Apa kata papa yang wrap Jannah.."
Jadi sollutionnya adalah wrap. Ya, keputusan yang sangat bijak..! Jannah terus berhenti menangis, and they all have fun 3 jam lebih kat playground McD tuh.. Owh, dan mulai esok, wrap hitam nih akan jadi milik encik suami.. Sebab my fushia wrap is here..! Kalau encik suami tak perlukan, mungkin nak letgo yang hitam. Any takers..?

Love,
Mama Fathinz

{ homeschool outing } Argentina vs Toy Story3

Heheee.. kejap iklan bola sikit ek. Kan ke sekarang demam bola. Dah berapa hari tidur 3, 4 jam je demi world cup.. Saya memang dari dulu sokong Argentina. Zaman2 Gabriel Omar Batistuta, hat trick masa lawan Jamaica 1998. Skrg tentulah Messi..! Kalau nak ingat world cup zaman sekolah asrama, memang banyak betul pahit manisnya. Hampir2 nak dapat cuti2 free seminggu sebab tengok bola kat library. {saya dan encik suami pun jatuh cinta pada hari sukan di padang bola..}

Sekarang dah ada anak kecil, tak boleh dah nak keluar malam2 bersama encik suami tgk bola kat mamak, kat danga bay.. Untuk al rayyan, semangat bola memang dah tanam dari kecil lagi. Kalau encik suami ada training, kami akan duduk di tepi padang bagi sokongan. Sambil tunggu, rayyan akan main bola bersama mama ;p Bagus tanamkan semangat kesukanan dari kecil. Semoga rayyan sentiasa fit macam papa dia. Rayyan pulak sekarang, macam ade hobi kumpul bola. Pantang masuk AlEhsan, mesti tak lepas satu bola. Kat rumah ni je dah ade 7 koleksi bola rayyan. Tapi, bak status FB kawan saya tadi, bola bola jugak. Solat pada waktunya jangan lupa ya..! 

Semalam ade match penting Argentina vs South Korea. Saya pulak terlupa, dah plan awal2 dengan rayyan nak tengok Toy Story3 lepas papa balik kerja. So semalam, papa rayyan tengok world cup dalam wayang kat iphone. Heee. Thanks ya papa, demi anak kan.. ;p

Toy story3 is a great movie lah..! Handsome sangat Andy dah besar. Rayyan suka sangat. Nak kena carik vcd Toys Story1&2 lah for rayyan..


Tapi tadi, German vs Serbia. Apesal lah boleh kalah..! 

Love, 
Mama Fathinz

{al rayyan } surat cinta buat rayyan

sempena birthday rayyan harituh, 
rayyan dapat surat cinta from makteh dia..

it was a good one indeed..

buat rayyan yang makteh cinta.

semoga dalam sihat penuh redha tuhan hendaknya.

makteh rindu sangat kat awak. makteh dah tak dapat nak datang johor tiap-tiap minggu lagi. makteh sibuk dengan kelas sekarang. makteh pergi kelas supaya nanti bila rayyan dapat sepupu, makteh boleh ajar rayyan dan anak-anak makteh tu. jadi anak yang baik, jadi insan sebenar-benar insan.

hari ini besday rayyan ye? makteh minta maaf. makteh tak belikan hadiah pun lagi. duit makteh habis duk bagi makan kat makcik-makcik awak kat rumah tu. kad maybank makteh pun sengal.

rayyan sayang,
makteh ingat lagi hari kamu dilahirkan. oh, sebelum tu..hari makteh tahu mama kamu mengandung. seronoknya hati makteh. kecut perut pun ada. macam makteh yang mengandung ada baby dalam perut. bila tengok ultrasound awak yang mama tunjuk. makteh dah nak nangis dah. tapi makteh kontrol macho. apa barang dapat makteh tak rock kan?

sampai lah ke hari awak lahir. tak senang duduk makteh tunggu kat hospital tu. makteh dengan nenek duk sibuk jadi makcik2. cari air kelapa lah apa lah untuk mama awak. makteh bagi mama buku kecil asma al husna. makteh tahu mama awak banyak baca quran waktu mengandungkan awak. makteh nak awak lahir pun disebut-sebut nama-nama allah. makteh eksaited sangat dah waktu tu. atok awak dari klang pun datang naik teksi nak hantar air selusuh.

ok, mari baca versi penuh disini..

Tuesday, June 15, 2010

{al rayyan } the very happy, birth-day ;p

fuh. berhari2 mama tulis entry ni tak publish2. susah sangat nak karang ayat. ;p apapun, saya adalah sangat happy bila tgk wajah anak bujang saya gembira. 
paling comel, hari2 nyanyi "beday to youuu.. bedayy to you.."

sebab rayyan sangat comel nyanyi2 lagu birthday sendiri, papa siap cancel football game dia, balik cepat nak ajak makan kek. so kami ke secret recipe. mama pilih cheese caramel. wow sangat sangat lazat tau. nih first time try makan. memang sedap.

video
yeahh.. tengok.. rayyan boleh tiup lilin.. ;p

dan pada hari Ahad, we had another small celebration with family and friends. 
plan hari khamis, hari ahad dah terus nak party.. saya tak sempat pun nak decorate lebih2, nak buat invitation cards semua.. Invite pakai facebook je lagi berkesan heee. Alhamdulillah the party went well. 

Tahun ni memang tak plan nak buat party, sebab kang dah buat masa setahun, dua tahun.. dah kena buat tiap2 tahun lah pulak.. Tapi bila fikir balik, tiap2 tahun pun takpe ;p Lagi ramai orang datang rumah, lagi meriah.. menjamu kawan2 makan adalah sangat membahagiakan.. semoga lebih ramai yang mendoakan kebahagiaan kita.. 

Rayyan sangat happy. Dari pagi sampai ke petang taknak tidur. Risau jugak kalau dia meragam masa nak potong kek nih. Tapi mungkin sebab tahu semua datang nak raikan dia, memang bahagia je muka dia harituh.. Masa aunty Teh and aunty Asa sibuk menggantung belon, rayyan pulak duk leka main dengan pinggan2 kertas nih..

party nih adalah tidak-dirancang-awal. hari khamis decide nak raikan, dalam 3 hari baru terkocoh2 saya menjemput, nak order sana sini.. ;p maaf sangat2 niat nak jemput kawan2 yang baca blog nih, tapi sempat update kat facebook jer.. 

rupanya, merancang majlis dalam sehari dua adalah possible..! saya penah merancang majlis kahwin Khai dalam hanya tempoh kurang sebulan. fuhh dan kali ini, harijadi rayyan dalam 2, 3 hari. Alhamdulillah. tema kali ini 2010 world cup south africa. oleh kerana takde sape nak terima order kek dalam 3 hari, paling senang beli lah Chocolate Indulgance Secret Recipe kan senang. dah tau konfem sedap. lepas tuh letak lilin 'Happy Birthday' yang beli since tahun lepas untuk harijadi encik suami, tapi saya masuk wad, lukis padang, letak coklat bola bola keliling, letak lilin player bola.. lilin tuh dua ringgit lapan posen, beli kat kedai buat kek.. tadaaaaa.. 

ok lah tu kan.. yang penting ikut tema.. lepas tuh boleh lah potong kek..

tak aci tak aci.. nanti birthday Jannah kena ada photographer lah.. selalu saya takde dalam gambar heehee.

lepas tuh rayyan bagi kawan kawan goodies. nih baby Qisya. mama dia jual baju online. Baju yang selalu Jannah pakai tuh..

nih pulak baby farah, kawan mama jumpe kat online jugak. first time meet up. mama dia toke cupcake.
ni family kak Ani, kenal kat facebook, jiran tingkat bawah.. toke kedai ubat kat plaza kotaraya.. kalau nak beli online pun boleh.. ;p

nih nenda and aunty min rayyan. datang jauh jauh from seremban.. thanks tau. ujung minggu ni datang lagi yer!
nih kawan saya kak fizie, and kawan2 office papa.. normah dan diana.. 

dan ini kami, yang sungguh merasa terharu dan bahagia atas kehadiran semua..! owhh tapi kenapa Jannah tuh muka comel semacam tuh.. ;p owh tudung mama tuh, first ime pakai tuh. fresh baru sampai from kak ayeem. try pakai tudung fashion baru. mula2 macam tak konfiden, tapi bila dah try, series selesa sangat2..

dah makan makan, bawak guest pegi mandi pool.. ok last sekali, bukak hadiah lah kan..! terima kasih semua yang meraikan. rayyan sangat gembira.. mama rayyan pun sangat gembira. terutamanya bila dapat jumpe kawan2 mama yang tak pernah bersua muka..

owhh dan akhir sekali, tgk lah anak dara saya nih, sudah 3bulan seminggu. makin comel. geramm tgk dia. tutup muke pulak shy shy.

love,
mama fathinz

Lovely stories you might like

Blog Widget by LinkWithin