Pages

Tuesday, July 6, 2010

{ cloth diapering } Ber- cloth diaper semasa vacation


Macam tak percaya je. tapi percaya lah. sepanjang tiga hari bertraining, saya berjaya clothdiapering Jannah sepenuhnya..
haaa.. ni hasilnya cd yang dah dibilas, stok 3 hari..

Mula mula rasa nak beli jer disposable sebab fikir sure leceh, etc.
then fikir balik, kang Jannah alah lagi, sama jugak.. senang je..
1. plan nak kemana. Melaka. tidur hotel.
2. berapa hari. so sebab fathin 3 hari, fathin bawa 16 cd. (semua itu je yang ade dalam stok).
3. sebab perjalanan naik kereta, so tak problem sangat bawak lebih.
4. bila setiap tukar diapers, just bungkus macam disposable biasa, put in wetbeg. sebab wetbeg takde, pakai je recycle beg yang mcm plastik.
5. sblm nih fathin buang jugak nasjis and keringkan kalo balik kampung. but this time bungkus je terus masukkan. Jannah full breastfeed, so takde problem tak berbau pun najis dia.
6. sampai rumah, malam tuh terus bersihkan just guna paip aliran air yang kuat, najis akan tertanggal..
7. masuk dalam mesih basuh, letak sedikit detergent. (nanti fathin entry on detergent ok)
sebab ade 16 kpg nak wash, saya buat 2 kali cucian. 8 each, utk memaksimakan kuasa pembersihan..
8. pastu jemur.
sangat simple and senang. kawan2 yang saya janji nak up on washing solution, nanti yer. belum take pix lagi.

love,
mama fathinz

2 comments:

kaklong nuzula said...

tahniah berjaya fully cd, 3 hari lak tu..

AyuKirana said...

i'm now slowly cd-ing Adriana :)

Lovely stories you might like

Blog Widget by LinkWithin