Pages

Wednesday, June 23, 2010

{ cloth diapering } mengapa saya bertekad untuk cloth-diapering

leceh.
malas.
penat.

ya, itu alasan2 saya pada diri sendiri masa tidak mahu cloth-diapering rayyan. 

pertama kali saya tahu mengenai cloth-diaper masa pergi pameran smart kids kat PWTC. kebetulan kat bawah tuh ade pameran bayi pulak. saya sedang mengandungkan rayyan, mahu cari barang2 baby. range harga yang saya tengok masa tuh, rm69 sampai rm100 lebih. wow. cantek tapi kenapa mahal sangat. macam susah je pakai. nampak macam complicated je.

balik tuh, saya goggle. wow banyaknye, macam2 jenis, macam2 cara pakai. terus jadi confius. tapi macam nekad, nak try lah kat rayyan.. lepas tuh borak dengan sepupu, ya dia bersalin 3 bulan lepas saya.

"Along, along tau tak pasal cloth diaper.."
"tau.. macam best kan.. nak pakai tapi malas lah nak cuci.."
"kawan nana cakap senang je, cuci buang najis then masuk je kat mesin basuh.."
"owhh ye ke. tapi mahalkan nak start beli.."
"itulah, nana nak beli tapi mak ngah tak kasi masuk dalam mesin basuh cuci ngan baju2 lain.."
bla bla bla blaaa blaaa..  cerita pasal barang2 baby mmg lah best kan..

bila rayyan dah lahir, saya masih bercita2 mahu beli. ok jom try satu. setiap kali nak beli, rasa macam mahal je. saya ke susuibu, pegang2 dah cd tuh. pegi sarakids beli botol rayyan pun pegang2 lagi. pegi lagi pemeran baby. pegang belek2 jugak. masa homeschool chatter dengan mamafiza pun, dah tgk kak hanz dan kak milie bawak cd. online pun asyik surf cd. hari ke sehari, tak beli beli juga. masa tuh saya masih belajar, so seminggu 2, 3 hari di kl, 3, 4 hari di jb berulang. kalau pakai cd, bila pulak nak cuci, bila pulak nak jemur.. masa tuh dalam fikiran, kena beli starting at least 5, dah rm200 lebih tuh. baiklah beli mamipoko size L yang rm35.90 untuk 48+4kpg free.. (69sen sekeping).. senang dan tak leceh pulak tuh. 

Bagaimana saya bermula..?
jannah. 2 minggu lepas jannah lahir, tiba2 jannah start ada rashes kat diaper area. mungkin kulit dia sensetif. macam2 cara ummi dan saya try buat. tukar kan diapers sejam sekali, tukar brand2 lain, bukak, longgarkan, letak ubat doc bagi, letak baby bottom balm.. memang berkurang, tapi kang sehari dua jadi balik. kadang kadang tumbuh biji2. kadang2 melecet macam melecur. sedih nak nangis bila tengok. selama seminggu, try pakaikan lampin jer. terus ok tapi kena selalu lah salin kan. jadi masa umur dia sebulan, saya dah nekad nak pakaikan cloth diaper.

Bagaimana mahu mulakan..?

beli satu, dan cuba..!
saya start dengan gro baby experience package. rm230 lebih untuk 2 shell (cover dia), 4 soaker (snap kat atas shell) and 2 boaster (tambah layer utk malam). ya, saya beli yang mahal dulu. sebab biasalah kita nih, kalau yang mahal, nanti takde alasan untuk malas cuci..mesti rasa sayang dan gunakan sebaiknya. so saya try. mula2 masih kekok. baca sana sini, tanya kak hanz, try pakaikan few times, akhirnya dah boleh faham..

dua minggu lepas tuh, saya beli 3 cd Lunatots, masa expo kat midvalley. nenek rayyan belanje. nyesal beli sikit jer. seriously cd nih simple, tak complicated dan selesa. lepas tuh saya beli lagi 5 cd Coolababy pulak. dari bestfriend sekolah rendah, so dapat good price ;p

then baca entry ni, terus terpengaruh.. dan beli Graham Bear Wear satu pocket diaper, 2 one size fitted, 1 L size fitted.. so now dah ade 4+3+5+4 (12) set of diapers. mula2, saya pakaikan jannah full cd, and rayyan kadang kadang cd kadang kadang disposable diaper. tapi dah 5 hari nih, dengan cd yang ada saya dah berjaya fully cd-ing meraka. memang cuci setiap malam, jemur siang kejap jer dah kering.. selalunya memang tak sempat ambik lipat simpan dah pakai balik.. heeee.
yang nih rumparooz. baru sampai sabtu lepas, masih belum cuba lagi..

cadangan yang sebaiknya, kena ade sekurang-kurangnya 12 untuk setiap anak, 18 untuk kalau takut tak kering ke, hujan ke.. insyaAllah, ada rezeki akan beli sikit2 sebulan satu ke.. rayyan pun sejak pakai cd nih, dah start potty training.. so tak perlu banyak sangat buat masa nih. betul kata orang, anak yang pakai cd cepat sedia untuk potty train sendiri.

lihatlah, betapa cantiknya si kecil jannah in GBW one size pink birdy birdy nih. membuatkan saya tak punya alasan lagi untuk tidak meng-cloth-diaper kan dia. owh, pasal sepupu saya tuh.. rasanya dia pun tak cd kan lagi anak dia. kena tunjuk dia cd cd comel nih supaya dia pun teruja..!

nanti kite cerita lagi ya..! 

love, 
mama fathinz




4 comments:

faraazri said...

wah bagus!!.. zaman adik2 kite kecik dulu, mmg berlampin kain ajer... pampers bila travel jek pakai.. tak sangka plak trend skang nyer lampin kain sangat la mahal... uhuhu...

Melor Rahman said...

GHM mmg tempting. melor tgh kumpul print pul yg cute2. nanti nk try jahit one size.

AyuKirana said...

this entry really inspired!!!saya dh beli, tp xpki2...tula, rasa leceh..tp bila baca guide k.fathinz ni rasa nk fully cd-ing..tp nk start tu yg payah, hehe..

fathinz md nor said...

kak farah, tu lah masa besalin rayyan lagi ayah dah suh pakai lampin. tapi kite yang malas..
melor, cepat2 jahit..! mesti syok. kalau bby awk dah lahir nanti mesti geram je nak pakaikan cute2. kite leh order!
ayu, congrets..! beter late than never. kite nyesal tak cd kan rayyan awal2. skrg baru tehegeh2 nak carik prints cantek2 utk dia..

Lovely stories you might like

Blog Widget by LinkWithin