Pages

Thursday, November 3, 2011

{homeschool outing} sehari di ladang lada hitam

 tahukah kamu, lada hitam dan lada putih adalah dari buah yang sama..?

hehehehe.

rayyan dan jannah pun baru tahu.
last two weeks, kami sekeluarga sekali lagi ke ladang lada hitam Herba Bagus, utk preparation pameran Miccos 2011.. selain utk berbincang strategi pemasaran (sebab ada 20 booth lada hitam nanti), papa rayyan juga bawak balik satu trip anak pokok lada hitam. 

pix ; rayyan and jannah belajar kenal pokok lada hitam. dari kecik, jadi bunga, sampai jadi buah lada hitam. 



 


i believe, it was a great experience for them. sejak dari umur 5 bulan lagi rayyan dah ke ladang nih.. and it was a great feeling, seeing all our effort menanam pokok lada hitam nih.. dah besar besar dah pokok semua.. dah 2 tahun setengah.. and dah boleh memungut hasil. Alhamdulillah.

5 comments:

intanmaria said...

good investment. and good exposure for the kids!

AyuKirana said...

Kami pernah ada projek dgn herbagus...ladng tu katne? Utara ke? K.fathin keje ktne?

SOHO Mama said...

Teringat lagi kita jumpa kat Mama Fiza's HS workshop. I ingat sebab Fathin HS masa kecik2 dulu kan? Anyway I nak tanam satu pokok lada hitam kat my small backyard ni sesuai tak agaknya? *soalan serious* :)

Irina Ivanova said...

You are wise mother! We are going to visit your country with my husband and my son. I have never seen growing black pepper before. It would be interesting to visit a farm. Could you tell me the name of black pepper farm that you visited with your family?
Irina Ivanova 2102201{at}gmail(dot)com

Yusla Mahat said...

Cute... anak kecil sedang mengenal dunia..
jom, klik Video vitamin Shaklee for kids

Lovely stories you might like

Blog Widget by LinkWithin